Facebook Cranio Utrecht Twitter Cranio Utrecht

Fysiotherapie Utrecht

fysiotherapie Utrecht

In onze praktijk voor fysiotherapie in Utrecht helpen we je weer in BALANS te komen! 

Lichaam en geest, een onafscheidelijk duo

Fysiotherapie als uitgangspunt

De oorzaak van gezondheidsklachten is soms niet eenvoudig aan te wijzen. Als er geen duidelijk lichamelijke oorzaak is, wordt er vaak al snel gedacht aan een psychisch probleem. Terwijl er toch duidelijk lichamelijke symptomen zijn. Veel mensen vinden dit verwarrend en gaan van arts naar arts om antwoord te krijgen op hun vragen. Vaak zonder bevredigend resultaat. In dit soort situaties kan men terecht bij ons in de praktijk.

Wij kijken naar het verband tussen lichaam, geest en leefomgeving. En behandelen klachten die samenhangen met stress, en klachten als pijn en vermoeidheid waarvoor geen direct lichamelijke oorzaak kan worden gevonden. Vaak is er dan sprake van ‘psychosomatische klachten’: lichamelijke klachten waarbij psychische en sociale factoren een rol spelen.

In onze fysiotherapiepraktijk in Utrecht kun je terecht met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat, waarbij sprake is van:

 • chronische pijnklachten of (te) lang aanhoudende klachten
 • onverklaarde klachten
 • depressie en/of angststoornissen
 • burn-out

Fysiotherapie behandeling

We begeleiden je in het herstellen van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning. Afhankelijk van de hulpvraag, het gesprek en het onderzoek, worden de doelen van de behandeling bepaald en stellen we samen een therapieplan op. Met als doel dat je leert hoe je lichaam werkt en hoe je daar zelf invloed op hebt. Je leert je lijf te begrijpen en de therapeut helpt om een gezonde levensstijl te ontwikkelen en toe te passen. Hierbij kun je denken aan het veranderen van de factoren die de klacht in stand houden, toepassen van ontspanningsvaardigheden, verbeteren van ademhaling of adempatroon, verhogen van de algehele belastbaarheid en het aanvoelen en respecteren van lichamelijke en psychische grenzen.

Hoe ontstaan psychosomatische klachten?

Ieder mens heeft zijn eigen levensritme en -patroon. Allemaal gaan we op onze eigen manier om met ons lichaam en onze geest. Voelen we ons goed, dan betekent dit dat lichaam, geest en leefomgeving in balans zijn. Door omstandigheden kan die balans verstoord raken. Bijvoorbeeld door stress, op het werk of privé. Of door ziekte, een ongeluk of een traumatische ervaring. Vaak is zo’n verstoring een sluipend proces.

In principe trekt je lichaam aan de bel als er iets niet in orde is. Meestal herken je het signaal en reageer je hierop. Maar sta je voortdurend onder druk dan kan het gebeuren dat je de signalen van je lichaam niet altijd meer herkent en gaat negeren. Daar kunnen tal van klachten uit voortkomen, zoals hoofdpijn en klachten aan je nek, rug, bekken, maag/darm en buik. Maar ook klachten als:

 • extreme vermoeidheid
 • niet kunnen ontspannen
 • druk op de borst of hartkloppingen
 • onverklaarde spier- en gewrichtspijn
 • benauwdheid, moeite met ademhalen
 • lusteloos, prikkelbaar, onrustig of gejaagd zijn
 • slecht of juist heel veel slapen
 • angstig en onzeker zijn
 • concentratieproblemen
 • somber zijn en veel piekeren

Hoe kom je weer in balans met fysiotherapie?

Stel, je hebt bijvoorbeeld klachten aan je schouder of nek. Deze klachten zijn hardnekkig, gaan niet over en zijn niet duidelijk te verklaren. Ook heb je bijkomende klachten als vermoeidheid, slecht slapen en gejaagdheid. Uit onderzoek van je arts en fysiotherapeut blijkt dat het niet alleen een lichamelijke klacht betreft, maar meer een verstoring van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning. Je psychosomatische fysiotherapeut kan je helpen de klachten en signalen van je  lichaam te begrijpen. Bewustwording is hierbij heel belangrijk; leren voelen en ervaren wat er in je lijf gebeurt in bepaalde situaties. Samen gaan we bijvoorbeeld aan de slag met ontspanningsoefeningen, het veranderen van de factoren die de klacht in stand houden en het respecteren van je grenzen. De lichamelijke klacht die je hebt, is hierbij het aangrijpingspunt. Meer dan ‘gewone’ fysiotherapeuten kijken psychosomatisch fysiotherapeuten naar de hele persoon en zijn/haar leefomgeving. Kortom, de psychosomatisch fysiotherapeut helpt je weer ‘in balans’ te komen!

Fysiotherapie Utrecht

Is bovenstaand verhaal herkenbaar?

Wij onderscheiden ons omdat we oog hebben voor de totale mens. De aandacht gaat niet alleen uit naar de ziekte, maar vooral naar de persoon en de manier waarop hij of zij de klachten ervaart. We kijken naar de verschillende lagen zowel fysiek, emotioneel als mentaal en de werking daarvan op de klachten. Hierdoor komt er inzicht in de klachten en de ontstaanswijze ervan. Van daaruit komt er een behandelplan. 

Meer informatie over ons en onze fysiotherapiepraktijk in Utrecht vind je bij 'over ons'. Liever persoonlijk contact? We zijn bereikbaar per telefoon en e-mail. Deze gegevens staan bij 'contact'.